Sunday, 23 October 2016

Bekam dan Saya =)



Assalamualaikum girls~ lama lak miss aimi dap blogging kan? Rinduw itu sentiasa ada, tapi tu la, data asyik taka da je.. kiki ! Alasan betoi =D

Nak tahu tak, minggu lepas ma ai ada propose saya untuk join seminar bekam? Mak oi, tak terbayang I nak jong tu semua.. AlhamdulILLAH, Allah Maha Kuasa membuka hati saya nak ikut serta. Sebab bagi saya, waktu muda nil ah kita patut grab peluang yang ada sementara masih gah energy nye.. huhu.. melawak je ai kan? =P
 

 Dulu kan, (biasalah masa kecil2 proses belajar tu memang luar biasa), dan sebelum I join seminar tu pun sama, I ingat bekam adalah proses lintah dalam cawan then dia hisap darah, almaklumlah I sendiri pom tak pernah berbekam, memang kelawak lah wei…

Untuk maklumat semua warga blogger yang comel dan budiman :-
Definisi Al hijamah (Bahasa Arab ), Bekam adalah =
“mengeluarkan darah (kotor/racun/toksid dalam tubuh) melalui permukaan kulit dengan melakukan sayatan dan menyedutnya)..

Hikhik, dahulu kalanya I ingatkan berbekam ni just untuk mengeluarkan darah yang kotor daripada badan kita, rupanya banyak lagi manfaat yang dapat diperoleh daripadanya ;)

Antaranya  >>

- Dapat mengamalkan Sunnah Rasulullah
- Mengeluarkan darah bertoksik dan melancarkan peredaran darah yang tersumbat
- Meningkatkan daya tahan tubuh
- Mencantikkan wajah dan menimbulkan seri
- Menghilangkan pengaruh sihir, bias santau dan racun
- Membuang Angin dalam badan, melegakan pernafasan dan system perkumuhan
- Mengatasi sakit kepala, migrain & sakit gigi.

Selain itu, TEKNIK Bekam SINERGI  boleh didapati sebagai Bekam Kering, Bekam Basah dan Bekam API.

Yaphai, rupanya berbekam pun ada masa yang afdhal (terbaik) lah hoi...
Tarikh paling baik berbekam pada 17/ 19/ 21 bulan hijriah
Hari paling baik adalah hari Selasa
Waktu paling baik aalah pukul 2 pm- 3 pm keatas..

Sekian lah dari saya.. Terima kasih markaz mka yang menganjurkan seminar bekam ini..

Yang baik dating dari ALLAH, Yang kurang ti dating dari Diri Saya Sendiri..

Semoga Bermanfaat buat bersama =) 

duhai hati

tentang hati hati yang bahagia renovate hati tanda hati lalai hati-hati, hati hati mati

TB SHOW